Himanshu Trivedi
Himanshu Trivedi
Bedrijf

Wat brengt u in beweging om 7.51 uur?

We houden de wereld in beweging met de nieuwste hydraulische aandrijf- en besturingstechnologie, maar het zijn de mensen hier bij Bosch Rexroth die daar dagelijks voor zorgen. Daarom willen we u een inkijk geven in de motivatie van de mensen die bij Bosch Rexroth elke ochtend in zeer verschillende functies voor ons aan het werk gaan. Hun inzet geeft een nieuwe betekenis aan de bedrijfsslogan ‘We move. You Win’.

Hallo Dr. Himanshu Trivedi, Vice President, Quality Management & HSE. Welke functie bekleedt u bij Bosch Rexroth en hoe ziet uw gemiddelde dag eruit?

Ik werk al vanaf 2019 bij Bosch Rexroth in Duitsland. Sinds begin dit jaar draag ik wereldwijd de verantwoordelijkheid als Hoofd van Quality Management (QM) en Health, Safety & Environment (HSE). In mijn huidige functie leid ik een wereldwijd team van Quality Managers die instaan voor de kwaliteit in onze businessunits, verkoopkantoren en vestigingen.

Mijn dag begint al vroeg, om 5 uur 's ochtends, met de planning en organisatie van mijn werk en het prioriteren van mijn agenda. Verder concentreer ik me ook op de planning van mijn prioriteiten in functie van de eisen van het bedrijf en de belanghebbenden, en besteed ik tijd aan het lezen en leren van nieuwe zaken, wat ik heel graag ‘s ochtends doe. Mijn zakelijke vergaderingen starten op een doorsneedag om 8 uur 's ochtends en duren, afhankelijk van de onderwerpen, tot 18 uur. Daarna, 's avonds, besteed ik tijd aan bedrijfsgerelateerde onderwerpen en bereid ik mijn aantekeningen om uit te leren voor, gericht op wat goed ging en wat verbeterd moet worden. Ik geloof in regelmatige zelfreflectie en korte eigen terugkoppelingen.

Wat was het eerste dat u aantrok in een functie bij 's werelds grootste fabrikant van aandrijvingen en besturingen?

Bosch Rexroth is een internationaal bedrijf en marktleider die bekend staat om zijn technologie en kwaliteitsproducten. We hebben een groot en bijzonder divers productaanbod en een uitgebreid klantenbestand wereldwijd. Ik vind het altijd heel erg inspirerend om nieuwe zaken te leren over internationale cultuur en om te weten hoe afdoend het bedrijf zijn merkbelofte aan de mondiale samenleving waarmaakt met complexe structuren, systemen en processen, die door werknemers over de hele wereld worden geïmplementeerd. Elke dag opnieuw raak ik gefascineerd tijdens de beoordelingen en gesprekken met verschillende collega's en teamleden, wat mijn vertrouwen in de aanpak versterkt en me tegelijkertijd veel nieuwe ideeën bezorgt om over na te denken en in onze organisatie te implementeren. Ik ben er sterk van overtuigd dat onderwerpen rond kwaliteit altijd cultuur- en contextafhankelijk zijn. Vandaar dat het in een wereldwijde organisatie als Bosch Rexroth altijd belangrijk is om deze te bespreken en een gemeenschappelijk begrip te creëren over de betekenis en het doel ervan. Dit kan alleen via constante uitwisseling van informatie en communicatie met collega's en de ambitie om ervoor te zorgen dat de kwaliteit één enkele richting uitgaat. Op die manier denk ik dat we een open communicatie-uitwisseling en een sfeer van vertrouwen binnen de organisatie ontwikkelen.

Welke opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden hebt u gekregen om u te helpen uw volledig potentieel te bereiken, en hoe hebt u deze gevonden?

Ik ben in 1994 voor dit bedrijf gaan werken in Ahmedabad in India, als leerling-ingenieur in een productiewerkplaats. Sindsdien heb ik verschillende functies bij deze gewaardeerde organisatie bekleed zoals teamlid, functioneel leider, groepsleider, regioleider, fabrieksmanager en centrale afdelingsleider, voordat ik nu uiteindelijk wereldwijd leider ben geworden in mijn huidige functie.

In ons bedrijf worden efficiënte processen voor leiderschapsontwikkeling gevolgd, waardoor ik verschillende mogelijkheden heb gekregen om mezelf verder te ontplooien. Daarnaast heb ik ook veel kansen gekregen om meer ervaring op te doen door extra verantwoordelijkheid te nemen in andere afdelingen van de organisatie. Mijn ervaringen buiten de afdeling Kwaliteit hebben me geholpen mijn kijk op kwaliteit te verbreden en mijn overtuiging te versterken dat kwaliteit de verantwoordelijkheid is van iedereen.

Training en opleiding zijn bijzonder belangrijk in ons bedrijf. Via verschillende online-trainingen, maar ook klassikale trainingen en projecten krijgen alle medewerkers de kans om te leren. Elk jaar krijgen leidinggevende en medewerker de tijd om dergelijke aanvullende training te plannen.

Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat iedereen zelf de verantwoordelijkheid heeft om zijn of haar verdere ontwikkeling te plannen. Er zijn twee manieren waarop elk individu zich verder kan ontplooien. In eerste instantie zijn er de trainings- en ontwikkelingsworkshops die uw organisatie aanbiedt om aan bestaande en toekomstige eisen te voldoen. En daarnaast is er ook de kennis die een persoon verwerft door extra tijd en middelen te investeren in het vervullen van zijn of haar interesse of 'visie'. Ik heb zelf ook voor de tweede manier gekozen en heb regelmatig in mezelf geïnvesteerd in lijn met mijn 'visie'.

Bosch Rexroth is een bedrijf dat wereldwijd actief is, welke internationale kansen hebt u gekregen?

Van 2007 tot 2008 heb ik mijn eerste internationale werkervaring in Duitsland opgedaan. Deze ervaring heeft me geholpen om mijn kennis over kwaliteit uit te breiden tot datgene wat we daaronder verstaan in lijn met de wereldwijde eisen. Daardoor heb ik geleerd dat het bij kwaliteit niet alleen gaat om productkwaliteit, maar dat er een veel groter perspectief bestaat dat essentiële andere onderwerpen omvat die deel uitmaken van elke cultuur. In die periode heb ik de kans gekregen om met tal van vrienden, leraren en andere personen om te gaan, op basis waarvan ik een soort model heb ontwikkeld dat stelt dat kwaliteit niet alleen aan een product gerelateerd is, maar het resultaat is van verschillende elementen die context- en cultuurgericht zijn. Ik heb ook geleerd dat kwaliteit in een bepaald deel van de wereld anders kan worden waargenomen en begrepen dan in andere delen!

Daarna heb ik van 2010 tot 2012 de kans gekregen om leiding te geven aan een internationaal team in de regio India en ASEAN. Vervolgens, van 2019 tot 2020, heb ik de centrale kwaliteitsafdeling in Duitsland mogen leiden, en sinds dit jaar bekleed ik nu de functie Global Head of QM & HSE.

Tijdens deze internationale ervaringen heb ik geleerd dat onze culturele en regionale diversiteit uniek is en dat onze medewerkers de motor vormen van onze organisatie. Vooral in tijden van pandemie vond ik het bijzonder inspirerend te weten hoe onze fabrieken zich elk op hun manier hebben ingezet om de producten aan onze klanten te leveren!

Bosch Rexroth wordt gedreven door innovatie en de ambitie om voorop te lopen in alles wat we doen. Hebt u het gevoel dat u in uw functie afwisselende en boeiende uitdagingen krijgt aangeboden?

Ja, absoluut! Het is voor ons bedrijf erg belangrijk om onze leidende positie op de wereldmarkt te behouden. Daarom is het van essentieel belang dat wij ons in onze producten en diensten allemaal concentreren op technologische innovatie. Er zijn ook verschillende trainingen beschikbaar in de meest actuele onderwerpen zoals IoT, digitalisering, kunstmatige intelligentie enz. voor verschillende niveaus van werknemers, die worden aangemoedigd om deze kennis via projecten te implementeren.

Terwijl we vooruitgang boeken op het gebied van technologische ontwikkeling, richten we ons ook op onderwerpen die met 'Eenvoud’ te maken hebben en proberen we erachter te komen hoe we complexe zaken eenvoudiger kunnen maken zonder aan efficiëntie en snelheid in te boeten. Daarnaast moeten we ook onze 'basics' blijven versterken en ervoor zorgen dat de kwaliteit van onze data behouden blijft.

De grootste uitdaging ligt volgens mij in het creëren van de juiste 'mindset' en de voorbereiding op toekomstige eisen inzake kwaliteit. We moeten het voortouw nemen op weg naar verandering binnen de organisatie, waardoor enerzijds de basis voor kwaliteit verstevigd wordt en we anderzijds een voorsprong krijgen op het gebied van geavanceerde technologie voor onze klanten.

Welke waarden deelt u naar uw mening met het bedrijf en hoe brengt u deze tot uiting in uw activiteiten?

Ik herken veel van de waarden van onze bedrijfscultuur. Zo onder andere toekomstgerichtheid, medewerkers motiveren voor een gemeenschappelijk doel, resultaatgerichtheid, open communicatie en kortere feedbacksystemen, geloof in het team en eigen ontplooiing via vertrouwen, proactieve benadering, stimuleren van diversiteit en zorg voor het milieu!

Ik ben ervan overtuigd dat niemand alleen perfect is, maar samen kunnen we het beste team ter wereld zijn!

Hoe slaagt u er via uw functie in om de leiderspositie in technologie en innovatie te behouden?

We hebben al aan projecten gewerkt rond de meest actuele onderwerpen zoals Kwaliteit 4.0, Datamining enz. om toekomstige oplossingen te creëren waarmee we de klanten beter van dienst kunnen zijn. Bij deze projecten zijn teams betrokken die in verschillende disciplines en op meerdere locaties actief zijn. We werken ook samen met experts van andere Bosch-divisies om tot de beste oplossingen voor ons bedrijf en onze klanten te komen.

Naast deze voorbereiding op de toekomst met nieuwe technologie tracht ik ook een sterkere basis voor kwaliteit te creëren. Vandaar dat ook ik geloof dat we 'back to basics' moeten en kortere feedbacksystemen moeten uitproberen om de effectiviteit ervan te controleren.

Op welke verwezenlijking die u tijdens uw loopbaan tot nu in het bedrijf hebt gepresteerd, bent u het meest trots?

Tijdens mijn vorige functie in India als Quality Manager en later als Plant Manager concentreerde ik me vooral op de samenwerking met technici, ingenieurs en groepsleiders, om zo de juiste mentaliteit te ontwikkelen en op een proactieve en systematische manier aan fundamentele onderwerpen te werken. Toen onze fabriek voor het eerst de Global Rexroth Quality Award in ontvangst mocht nemen, was ik heel trots. Na enkele jaren werden de inspanningen van ons team met het oog op het behoud van de resources en het milieuproject geselecteerd voor de wereldwijde Bosch HSE-prijs. Op dat moment waren alle teamleden heel trots op die wereldwijde erkenning!

Ik ben persoonlijk verbonden geweest aan de American Society for Quality (ASQ) en ben vereerd dat ik ben uitgeroepen tot 'Fellow' van ASQ, VS. Deze vereniging heeft mijn begrip van kwaliteit sterk verruimd via interactie met experts van andere organisaties. Verder heb ik ook samen met een professor van een universiteit in India zes boeken over kwaliteit en bedrijfsvoering mede-uitgegeven.

In 2019 ben ik als Plant Manager gestopt en werd ik hoofd van de centrale kwaliteitsafdeling op het hoofdkantoor, waardoor ik van India naar Duitsland ben verhuisd. En vanaf dit jaar, 2021, bekleed ik de functie Global Head of Quality Management. Deze nieuwe verandering vind ik erg interessant, en momenteel concentreer ik me op het begrijpen van de eisen van onze stakeholders, onze organisatie alsook onze gediversifieerde producten en processen. Dit inspireert mij iedere dag opnieuw enorm. Samen met mijn wereldwijde team zetten we ons in om de kwaliteit in onze gewaardeerde organisatie naar het volgende niveau te tillen.

Als u uw tijd hier in 3 woorden zou moeten samenvatten, wat zouden die woorden dan zijn?

Reis naar uitmuntendheid!

Zou u een vriend of familielid een carrière bij ons aanbevelen, en waarom?

Ja, uiteraard! Ik heb ons bedrijf tot nu al vaak aanbevolen bij vrienden, familieleden en vooral studenten die een briljante carrière in de engineering nastreven. Toen ik in India actief was, werd ik vaak uitgenodigd als gastspreker door enkele Engineering en Management Colleges en ik heb nooit de kans laten liggen om Bosch Rexroth te introduceren!

Wat betekent de bedrijfsslogan ‘We move. You win.’ voor u?

Daaruit leid ik af dat het bedrijf klantgerichtheid als motto heeft. Ons belangrijkste doel is om onze gewaardeerde klant via onze producten en diensten te helpen, zodat ze in hun respectieve marktsegmenten ‘winnen’.

Daartoe moeten we er intern constant naar streven om sneller, vlotter en efficiënter te voldoen aan de eisen van de klant.

Himanshu Trivedi

Dr. Himanshu M Trivedi

Vice President

Quality Management & HSE

Bosch Rexroth AG.